Home » Tarih » İnsanlık tarihi bu müzede – Şanlıurfa

İnsanlık tarihi bu müzede – Şanlıurfa

copyright_aabadoluajansi_2015_20150609100501.jpg

Şanlıurfa’da açılan Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan serüvenini görme imkanı sunuyor.

Şanlıurfa’da açılan Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerine insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlarla görme imkanı sunuyor.

Balıklıgöl yakınında 200 dönümlük alana inşa edilen Şanlıurfa Müze Kompleksi’nde teşhir edilen eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilerine “o dönemde yaşıyormuş hissi” uyandırıyor.

Yüzlerce insan ve hayvan figürünün işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini adeta tarihsel süreç içinde yolculuğa çıkarırken, dönemlere göre oluşturulan salonlarda insanlığın gelişimine tanıklık etme imkanı sunuyor.

Geziye ilk olarak insanlık tarihinin başlangıç noktası olan “paleolitik çağ” salonuyla başlayan ziyaretçiler, burada insanların avlanma şeklini, ateşi nasıl yaktığını ve toplayıcılık faaliyetlerini anlatan canlandırmalarla karşılaşıyor. Oluşturulan güzergahı takip eden ziyaretçiler, milattan önce 9500’lü yıllara tarihlenen ve “dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri” olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Balıklıgöl heykelini görme imkanını elde ediyor.

Ziyaretçiler daha sonra Şanlıurfa Müzesi’nin en öne çıktığı dönem olan “neolitik dönemi” inceleme fırsatı buluyor. Burada Göbeklitepe, Nevali Çori gibi insanlık tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonları inceleyerek, geçmişe yönelik fikir edinebiliyorlar.

Ardından “kalkolitik çağ” salonuna geçen ziyaretçiler, bu dönemin öne çıkan ticaret faaliyetleriyle ilgili canlandırmaları ve bölgede bulunan o döneme ait eserleri inceleyebiliyorlar.

“Tunç çağı” salonunda ise Lidar Höyük’ten çıkan eserleri görmek mümkün. Burada ziyaretçiler milattan önce 3500’e tarihlenen oyuncak ve düdükleri yakından inceleme fırsatı buluyor.

Bazalt malzemeden yapılmış eserlerin yer aldığı “demir çağı” salonuna geçen ziyaretçiler, Roma Caddesi’nde yürüme şansı bularak, canlandırması yapılan cam atölyesiyle karşılaşıyor.

Son olarak “İslami dönem” salonunu gezen ziyaretçiler, sergilenen tarihi eserlerin yanı sıra “Peygamberler Şehri Urfa”da insanların tek tanrı inancı ve Nemrut ile mücadelesini anlatan 12 projeksiyon cihazından 4 duvara aynı görüntüyü veren 360 derecelik video gösterimini izleme şansı yakalıyor.

“TÜRKİYE’DEKİ BİRÇOK MÜZEYE ÖNCÜLÜK EDECEK”

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Mayıs’ta açılan müzeyi gezen ziyaretçilerin, gerek yapıyı gerekse eserleri çok beğendiklerini söyledi.

Müzede eserlerin kronolojik bir düzende yerleştirildiğini belirten Ercan, bu sayede insanların daha rahat dolaşma imkanı bulduklarını ifade etti.

Müzeyi ziyaret edenlerin, eserlerin ait olduğu dönemi daha iyi anlayabilmeleri için 20 canlandırma yaptıklarına işaret eden Ercan, bu yönüyle de kompleksin Türkiye’deki birçok müzeye öncülük edeceğini kaydetti.