Home » Bilim - Teknoloji » 10 kilowatt enerji 500 metre uzaklığa aktarıldı

10 kilowatt enerji 500 metre uzaklığa aktarıldı

10kw-enerji-transferi

Mitsubishi Ağır Endüstri Ltd (MHI), “kablosuz güç aktarımı” için yeryüzü testleri gerçekleştirirken şu anda geliştirilme aşamasında olan yeni bir teknolojiyi gün yüzüne seriyor; bu sistem geleceğin güç üretim sistemlerinden biri olması beklenen uzaysal güneş güç sistemleri (SSPS) için temel teknolojiyi sunacak. Şirketin Kobe Tersane ve Makine İşleri tesisinde yapılan başarılı testten sonra, MHI uzun mesafeli kablosuz güç iletimini başardığını doğruladı.

Yeryüzü testinde, 10 kW (kilowatt) güç mikrodalga ile yayıcı birim tarafından gönderildi. Gücün alınması, 500 metre uzaklıkta bulunan alıcı birim tarafından LED ışıkları yakılarak onaylandı, bu işlem sırasında alınan gücün bir kısım kullanıldı. İletim mesafesi ve güç yükleme miktarı, Japonya’da yeni bir adım olarak nitelendirilebilir. Test aynı zamanda mikrodalga ışın demetinin yönünü düzenlemek için kullanılan ileri kontrol sistem teknolojisinin performansını da kanıtladı, böylelikle hedeflenen alıcı birimden sapmamış oluyor.

Kablosuz güç iletim teknolojisi, elektriği iletmek için gerekli ve geleneksel olan kablo bağlantılarını yok etmeyi amaçlıyor, ve yeni ve başarılı test sonuçlarına göre çok fazla alan çalışmasında teknolojinin kullanılmasının yolunu açıyor. Büyük uzaklıklar boyunca kablosuz olarak güç iletiminin gerçekleştirilmesi yalnızca zor veya tehlikeli olan güç kablolarının yerleştirildiği mekânlara güç iletimini kolaylaştırmakla kalmıyor; gelecekte diğer çeşitli uygulamalar ve kıyıdan uzak rüzgâr türbinlerinden güç iletimine de katkıda bulunabilmesi ümit ediliyor. Kolaylıkla anlaşılabilen bir uygulama, gücün elektrikli taşıtlara kablosuz olarak iletilmesidir.

SSPS kullanımı için geliştirilmekte olan kablosuz güç aktarımı bir radyo emisyon teknolojisi olarak değerlendiriliyor ve teknolojiye ulaşılır ulaşılmaz, tahmin edilemeyecek uzaklıklara gücün kablosuz olarak iletilmesini sağlayacak.

SSPS, güneş pili panelleri kullanarak dünya üzerinde sabit 36.000 kilometrede bulunan uyduda güç oluşturacak bir sistem olarak geliştirildi; üretilen güç mikrodalga/laser tarafından dünyaya döndürülecek (yani kabloya ihtiyaç olmayacak) ve yeryüzüne ulaşan güç elektriksel enerjiye çevrilecek.

Güç kaynağı çevresel olarak temiz ve tükenmez karakterli olduğundan, SPSS’nin hem çevresel, hem de enerji sorunlarını aynı anda çözebilecek dayanak noktası hüviyetinde bir enerji kaynağı olması bekleniyor.

Bunun da ötesinde MHI, sosyal gelişime katkıda bulunma ülküsünde bu ileri hava-uzay teknolojisinin geliştirilmiş pratik uygulamalarının peşine düşmek istiyor, bu arada geleceğin SSPS’lerinin gerçek olmasına yönelik Japon teknolojisinin ilerletilmesi de mümkün olmalıdır.

Kaynak: nextbigfuture.com