İleri Bir Medeniyet kurmak için gerekenler nelerdir?
1.Hayal (Dua) Etmek
“Tarih, hayal kuranların mülküdür. Bugün dünya tarihine biçim vermekte olan bütün insanların gençken büyük hayalleri olmuştur. Kişiliği yapan, hayallerdir. Seyir halindeki geminin dümenidir hayal. Küçük ve gözden ırak görünebilir, fakat geminin rotasını o belirler. Hayalsiz hayat, dümensiz gemi gibidir.”
Kim Woo-Choong (Daewoo şirketler gurubu kurucusu)
“Her nereyi hayal ediyorsan, oraya aitsin.”
Tayfun Topaloğlu
“Bir hayal inşa edin, sonrasında o hayal de sizi inşa etsin.”
Robert Schuller
Öğretmen, öğrencilerinden büyüdükleri zaman ne yapmak istedikleri konusunda bir kompozisyon yazmalarını ister.
Seyis çocuğu, bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazar. Hayalini en ince ayrıntılarıyla anlatarak 200 dönümlük çiftliğin krokisini çizer. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterir. Hatta 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekler.
Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev tam kalbinin sesidir. İki gün sonra ödevi geri alır. Kâğıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir “0” ve “Dersten sonra beni gör” uyarısı vardır.
Çocuk; “Neden “0” aldım?” diye merakla hocasına sorar.
“Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayâl. Paran yok, gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok, at çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi satın alman lazım, damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkânsız.”
“Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm.”
Çocuk evine döner ve uzun uzun düşünür, babasına danışır.
Babası: “Bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!” der.
Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan hocasına geri götürerek,
“Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin ben de hayallerimi?” demiş.
Şimdi O öğrenci, bugün 200 dönümlük arazi üzerindeki 1000 metrekarelik evinde oturuyor. Yıllar önce yazdığı ödev de şöminenin üzerinde çerçevelenmiş olarak asılı.
Benim bir medeniyet hayalim var, tüm dünya insanlarının beraberce yaşadığı, kimsenin dinine, mezhebine, ırkına, diline müdahale etmeden barış içinde yaşadığı bir medeniyet.
Benim bir medeniyet hayalim var, haksız yere adam öldürmenin, açlığın, hırsızlığın, çaresizliğin, mecburiyetin olmadığı bir medeniyet.
Benim bir medeniyet hayalim var, adaletin, huzurun kol gezdiği bir medeniyet.
Benim bir medeniyet hayalim var, babaların evlatlarını değil, evlatların babalarını toprağa verdiği bir medeniyet.
Benim bir medeniyet hayalim var, insanların birbirlerini öldürmek için harcadığı paradan daha çoğunu, açlığın, yoksulluğun giderilmesi için harcandığı bir medeniyet.
Benim bir medeniyet hayalim var, namusluların namussuzlardan daha cesur olduğu bir medeniyet.
İleri bir medeniyet inşa etmek için Hayali (Duası) olan insanlarımızın çoğalması gerekmektedir.
- Çalışmak/Üretmek
“Ben karanlık geceleri uykusuz geçirirken, sen sabaha kadar uyuyorsun.
Ondan sonra da bana yetişmek istiyorsun. Ne gezer.“
Zemahşeri
“Ben çok şey bilmiyorum, sen az şey biliyorsun”
Anonim
“Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir”
İmam Rabbani
Geri kalmış toplumlar, geri kalmışlık sebebi olarak zeki ve yetenekli insanlarının azlığından dolayı bu durumda oldukları yanılgısındadırlar. Dünyada başarılı olmuş insanların, toplumların en belirgin özellikleri yaptıkları işin en iyisi olabilmek için çalışmaları/araştırmaları/öğrenme gayretleridir.
Ali Şeriati’ninde belirttiği gibi “Bu asra ve bu topluma bağlı aydın unvanıyla fonksiyonunuzu yerine getirin. Bu, her halükârda bu büyük yolda küçük bir adımdır. Ama bu küçük adımı doğru atmak gerekir. Bunun birinci usulü, sabır ve tahammüldür. Bir öğrencinin işi gibi bir iştir. Heyecan, doyum ve zevk veren konuşmaların yerine yorucu dersleri seçelim. Tahammül edelim. Geçmişte heyecan, tahrik, telkin gerektiyse bile, artık yeter. Tanımayı düşünmek gerekir. Eğer sadece şuursuz bir iman yeterli olsaydı, beşyüzmilyon müslümanla bir şeyler yapılmış olması gerekirdi. Mucizevârî İşler yapan iman, tanımaktan sonra gelir.”
Dünya’nın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, “Hocam bir gün bana sordu; kaç saat çalışıyorsunuz? Ben, günde 13-14 saat çalışıyorum dedim. ‘Ne! , dedi. Bu tempoyla bir bilim adamı olamazsınız. Eğer bilim adamı olmak istiyorsanız çalışma saatinizi çok daha artırmalısınız’ dedi. O, günde 24 saat çalışırdı. Günler uzun olsaydı, daha çok çalışacaktı. Ben ondan sonra çalışmamı, 17 saate çıkardım. Bu, 70 yaşıma girinceye kadar devam etti. 70 yaşımdan sonra, çalışmamı, bir iki saat azalttım. Aşağı yukarı, 13-14 saat çalışmaya gayret ediyordum.“
Edison’a başarısının sırrını sormuşlar “ Başarının %5’i ilham/yetenek ise %95’i ter/çalışmaktır. Benim çalışma odamda saat yok, çalışmaya başladığımda zamanı unutur işime odaklanırım. Bitirene kadarda bırakmam” diyerek cevaplamıştır.
İleri medeniyet inşa etmiş toplumlar, işlerini iyi yapan başarılı insanlar yetiştirmişlerdir. Başarılı insanlar toplumlara/medeniyetlere yön vermişlerdir.
1.bölüm Yeni, Yeniden İleri Medeniyet Hayali – I
2.Bölüm Yeni, Yeniden İleri Medeniyet Hayali – II
Gelecek yazıda görüşmek üzere.
Gelecek yazıda Çağımız Medeniyetlerinin problemleri ve bizim yapmamız gerekenler?