Home » Eğitim » Çocuğunuzun Öğretmeninden Memnun Değilseniz Asla Yapmamanız Gereken 9 Şey

Çocuğunuzun Öğretmeninden Memnun Değilseniz Asla Yapmamanız Gereken 9 Şey

Okul çağında çocuğu olan bir ebeveynseniz muhtemelen sabah 4:00 rutiniyle hala ilişki halindesinizdir. Bu, bir zamanlar bebeğinizi emzirdiğiniz, beslediğiniz, öksürük nöbetleri, kulak enfeksiyonları ve karın ağrıları boyunca başlarında beklediğiniz için yarı uykulu saatlerdi. Ve o günler bebeğiniz büyüdüğünde ve okula başladığında bütün gece kesintisiz bir uykuya tekrar geri döneceğinizi zannettiğiniz günlerdi, öyle değil mi? Evet benim de öyleydi. Ah, deneyimsizlik!

Her ne kadar okul çağındaki çocukların ebeveynleri daha fazla kesintisiz uykuya kavuşsalar da, çocukları mutsuzlaştığında işler yine tersine dönebilir. O bebekler en sonunda okula gider ve okula gittiklerinde bizi yepyeni bir çelişkiler dünyasıyla tanıştırırlar: Yabancı rutinler, ayrılma kaygısı, öğrenme problemleri, performans sorunları ve sosyal gerginlik.

make-the-most-of-your-parent-teacher-conference-658x438

Harika öğretmenler çocukların güçlü yanlarını ve ihtiyaçlarını görmelerini sağlarlar. Büyümenin zorluklarını ve korkutucu şeyleri aşmalarına yardım eden kendini savunma becerileri geliştirmelerini desteklerler. Çocuklara neye ihtiyaçları olduğunu söylemeyi öğretirler ve bu ihtiyaçları karşılamak için çok çalışırlar. Bu, tercih ettikleri yaklaşımları ya da planları değiştirmeleri anlamına gelse bile.

Ve bunlar olmadığında, yine sabahın 4′ünde çocuklarımıza nasıl yardım edeceğimizi merak ederek uyanırız.

Genellikle çözüm, çocuğumuzla ve öğretmenle problemi çözmektir. Bu, gayet mantıklı gelir bize.

Peki ya kendisine elimizi uzattığımızda öğretmen bize hiç de duyarlı davranmazsa ya da hatta eleştirel davranırsa ne olur? Ya öğretmen empati göstermek ve çözüm bulmak için bizimle birlikte çalışmak yerine bizi ya da çocuklarımızı ayıplamaya ya da suçlamaya başvurursa? Ya öğretmen gerçekten berbat biriyse: Hiç profesyonel olmayan, çocuğunuzun ihtiyaçları hakkında hiçbir bilgisi olmayan ve en iyi uygulamalardan tamamen bihaber bir öğretmense?

İşte bu genellikle tansiyonumuzun yükselmeye başladığı durumdur. Karşınızda böyle bir öğretmen varsa doğru yaklaşımı seçme konusunda çok dikkatli olmalısınız.

1. Çocuğunuz kendi hakkını savunana kadar hiçbir şey yapmayın. Çocuklarınıza gerçek problemlerini tanımlama konusunda rehberlik edin ve bunları saygılı bir biçimde öğretmenleriyle nasıl paylaşabileceklerini öğretin. Ve sonrasını takip edin. Çoğu zaman öğretmenler inanılmaz derecede yardımsever ve duyarlı yaklaşacaklardır. Sizin dahil olmanıza gerek bile kalmayacaktır. Ama bazen böyle olmaz ya da pek çok sebepten dolayı bu mümkün olmaz. Gerçek şu ki öğretmen-öğrenci ilişkisi eşit değildir ve güç dengesizliği her zaman mevcuttur. İdeal öğretmenler buna karşı hassastır ve durumu biraz olsun eşitlemeyi sağlayan sınıf kültürleri yaratırlar. İdeal olan da budur. Ama eğer sizin yaşadığınız durum bu değilse ve çocuğunuz kendi hakkını savunduğu halde hiçbir sonuca varamıyorsa, onun yerine bunu yapmanız artık sizin sorumluluğunuz olur. Bu konuda asla kendinizi suçlu hissetmeyin.

2. Öfkeli olduğunuz için ya da “bir fark yaratma” aracı olarak gördüğünüz için okuldaki çeşitli komitelere katılmayın. Bu gruplar tüm okulun yararı için bulunurlar ve genellikle pozitif hikayelerin paylaşıldığı, sisteme yönelik ilham verici çalışmaların yapıldığı yerlerdir. Planlarını bozmayın ve bütün çalışmaları kendi aile ihtiyaçlarınız çerçevesine çekerek zamanlarını almayın. Bu ihtiyaçların başkaları tarafından da paylaşıldığı varsayımına girmeyin. Eğer gerçekten paylaşılıyorsa, problemi çözmek için ayrı bir platform oluşturun.

3. Sosyal medyada öğretmenler hakkında şikayette bulunmayın. Söz konusu öğretmen, aileleri riske atacak şekilde bir suçtan mahkum olmadığı sürece sosyal medya gruplarınızda asla bir öğretmen hakkında şikayette bulunmayın ya da onunla alay etmeyin. Bu en iyi ifadeyle dedikodu, en kötü ifadeyle zorbalıktır. İtibarlar ve kariyerler bu şekilde tehlikeye atılır. Öğretmenin kendi bakış açısını paylaşmak için orada olmaması inanılmaz adaletsiz bir durumdur. Diğer ebeveynleri de kendi memnuniyetsizliğinize dahil etmeye çalışmak problemi çözmek adına hiçbir işe yaramaz. Üstelik herkesin içindeki en kötüyü çıkarır.

4. Habersiz gelmeyin. Çoğu öğretmen her gün onlarca çocukla çalışır ve çoğunun her hafta hazırlaması gereken onlarca dersi vardır. Sınıf kapısının önünde ya da günün sonunda arabalarını park ettikleri yerde pusuya yatmak, ihtiyaçlarınızı karşılamak için hiç de iyi yerler değildir. En yetenekli ve en sabırlı öğretmenler bile kendilerine bu şekilde yaklaşıldığında sorulara iyi cevaplar veremezler. Eğer size yardımcı olacaklarsa, paylaştığınız problem üzerinde düşünmek ve iyice bilgi toplamak için zamana ihtiyaç duyarlar.

5. Öğretmen hakkında okuldaki diğer çalışanlarla konuşmayın. Öğretmenle ilişkiniz de ihtiyaçlarınız da size özgüdür. Aynı şekilde öğretmenlerin başkalarıyla ilişkileri ve yaşadıkları da öyle. Eğer onaylanma ihtiyacı duyuyorsanız önce öğretmene gidin ve ihtiyaçlarınızın karşılanmasını bekleyin. Bundan daha iyi bir onaylanma olamaz. Eğer umduğunuzu bulamazsanız, bu öğretmenin bağlı olduğu bir üst kademedeki kişiyle görüşün. Eğer yine sonuç alamazsanız, en üst kademeye kadar çıkın. Size gerçekten yardımcı olmaları için herkese yeterli zaman ve fırsat verdiğinizden emin olun.

6. Çocuğunuzun öğretmeninin sizin tercih ettiğiniz uygulamaları kabul etmesini beklemeyin. Deneyimli bir öğretmen ya da bilgili bir ebeveyn olabilirsiniz. Bir şeylerin nasıl olması gerektiğine dair net bir görüşünüz de olabilir. Ama yanılıyor da olabilirsiniz. Yanılmıyor olsanız bile bir ortamda çok işe yarayan çok iyi bir uygulama bambaşka bir ortamda işe yaramayabilir. Öğretmenin çocuğunuz için en iyi uygulamayı hayata geçirmek için çok çalıştığına inanın. Bu çalışmanın ardındaki düşünceyi geliştirebilecek bilgiyi ya da bakış açısını öğretmenle paylaşın, ama asla en iyinin ne olduğunu bildiğinizi varsaymayın.

7. Öğretmenlerin de insan olduğunu unutmayın. Onlar da okula hasta gelirler ya da bütün gece hasta birine bakmış olarak gelirler. Bazen yapmaları gereken binlerce başka iş yüzünden bitap düşmüş bir şekilde okula gelirler ya da yaratmaya çalıştıkları fark hakkında kendilerini güvensiz hissederek, hatta becerilerini sorgulayarak gelirler. Eğer çocuğunuz bir gün öğretmeninin mesafeli ya da huysuz olduğunu söylerse, çocuğunuzla bu gerçekler hakkında konuşun. Biraz empati göstermesini sağlayın. Eğer çocuğunuz öğretmeninin sürekli kaba, soğuk ya da insanları utandıracak şekilde davrandığını söylerse, bu, öğretmende keşfetmeye değer bir durumdur.

8. Anında cevap beklemeyin (ya da daha kötüsü talep etmeyin). Öğretmenler bütün gün ayakta durup ders verirler. Bilgisayarlarının başında oturup velilerin onlara e-mail atmasını beklemezler. Mesajlara cevap vermeleri ya da geri aramaları çok kolay değildir. Ders vermediklerinde, zamanları planlama ve diğer meslektaşlarıyla görüşmelerle geçer. Mesajınızı bırakın ve bir yada iki gün bekleyin. Eğer cevap alamazsanız, bir mesaj daha bırakın. Bir başkasına ulaşmaya çalışmadan önce bir hafta kadar bekleyin. Çünkü bu şekilde bu problem daha da derinleşecektir.

9. Sessiz kalmayın. Öğretmenlere sorularla ve sorunlarla yaklaşmak insanın kendini çok da rahat hissettiği bir şey değildir. Bu yüzden pek çok ebeveyn hiç konuşmamayı ve tepki vermemeyi seçer. Bu çok büyük bir hatadır. Çocuklarımızın, gerçek ihtiyaçlarını bizimle paylaştıklarında onlara gerçek çözümler bulmak için uğraşacağımızı bilmeye ihtiyaçları vardır.

Eğer çocuğunuza kendi hakkını aramayı öğrettiyseniz, eğer öğretmene doğrudan ve saygıyla yaklaştıysanız ve problemi başarıyla çözmek için çocuğunuzla ve öğretmenle iyi bir ilişki kurduysanız, kendinizle gurur duyabilirsiniz. Kaygılarınız size tam tersini söylüyor olsa bile. Fikirlerini söyleyemeyen ebeveynler daha fazla hayal kırıklığı yaşarlar. Çocukları mutsuzlaştıkça, onlar da mutsuzlaşır. İşte bu noktada hiçbir ebeveynin asla yapmaması gereken şeyleri yapmaya başlarlar.

Umarım bu fikirler size biraz huzur verir ve bir dahaki sefere kendinizi sabahın 4′ünde gözleriniz açık ve endişe içinde bulduğunuzda tatmin edici çözümler bulmanıza yardımcı olur.

Kaynak: http://www.brilliant-insane.com/2015/09/schooling-terrible-teacher-10-things-parents-never.html