Home » Eğitim » “Risk ve Tehlike ile Başa Çıkmak Müfredatın Bir Parçası Haline Gelmeli”

“Risk ve Tehlike ile Başa Çıkmak Müfredatın Bir Parçası Haline Gelmeli”

“Risk ve tehlike ile başa çıkmak, bir çocuğun eğitiminde çok önemli bir yere sahiptir ve okul müfredatının anahtar parçalarından biri olmalıdır” diyor İngiltere’deki İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü başkanı.

Kuruluşa sekiz yıldan fazladır başkanlık eden Dame Judith Hackitt, çocukların okullardaki “riskten aşırı kaçınma” kültürü altında ciddi zararlar gördüğünü söylüyor. Hackitt’e göre bu, çocukların gerçek hayata hazırlanmalarının yolunu tıkıyor.

2901

Okullarda giderek artan sağlık ve güvenlik kültürünü eleştiren ve bu durumu “anlamsız ve absürd” olarak tarif eden Hackitt, çoukların ağaçlara tırmanmaları ve içinde yaralanma riski barındırabilen oyunlar oynamaları konusunda teşvik edilmeleri gerektiğini ekliyor.

Hackitt, okulları “politik” davranmayı yüceltmeye bir son vermeye çağırıyor. “Çocukların riski ele almayı öğrenmelerini engelleyen aşırı korumacı ebeveynler ve riskten kaçınan öğretmenler; etraflarındaki dünyanın gerçekleriyle baş etme konusunda zayıf donanımlı, gerçek riski önemsiz şeylerden ayırtedemeyen, kime güveneceklerini ya da kime inanacaklarını bilemeyen genç yetişkinlerin yetişmesine sebep oluyor” diye ekliyor Hackitt.

“Karar alma ve kendileri için sorumluluk alma gibi en temel becerilere sahip olmazlarsa, bu herhangi bir meslekte ya iş alanında önlerinde bir engel oluşturacaktır. Bir sağlık ve güvenlik kuruluşu olarak çocukların pamuklara sarılması yerine dünyayı tanımaları ve dışarı çıkıp oyun oynayabilmeleri gerektiğini düşünüyoruz” diyor Hackitt.

Son yıllarda okullardaki tartışmalı güvenlik önlemleri, çocukların kartopu savaşı yapmalarını bile yasaklayan öğretmenler ortaya çıkmasına sebep oldu. Öğretmen ve Öğretim Elemanları Derneği’nin yaptığı bir ankete göre her dört okuldan birinde ebelemece ve körebe gibi geleneksel oyunlar oyun alanından tamamen silindi.

İngiltere’de geçtiğimiz ay 70′den fazla doktor ve akademisyen, sert çarpışmalardan kaynaklanabilen risklerinden dolayı ragbi sporunun okullarda yasaklanması için hükümete bir mektup yazdı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, okulların risk değerlendirmelerinin dozunu aşırı derecede artırdığını düşündüğü için bireysel olaylara da müdahil olma gerekliliği duymaya başladı.

Organizasyon geçtiğimiz yıl Hambrook ilkokulundaki bir olayı çok sert bir dille eleştirmişti. Bu olayda, görme engelli bir kız öğrenciye öğretmenleri tarafından, sağlık ve güvenlikle ilgili nedenlerden dolayı okula yürüme bastonunu getirmemesi söylenmişti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, okulun sağlık ve güvenlikle ilgili kaygıları nedeniyle yanlış bir karara vardığı söyledi ve şunu ekledi: “Sağlık ve güvenlikle ilgili düzenlemelerin hiçbir yerinde bir çocuğun okulda ya da başka yerde baston kullanmasını yasaklayan bir şey yok.”

Hackitt, bu tür önemsiz risklerin kuruluşlarının inşaatçılık ya da tarımcılık gibi tehlikeli sektörlerdeki güvenliği geliştirmek için gösterdikleri çabaları baltaladığını iddia ediyor.

“Güvenlik ve sağlıkla ilgili nedenlerden dolayı çocuklara fırfırlı çoraplar giyemeyeceğini söyleyen bir okul vardı. Çocukların fırfırlara takılıp düşmelerinden korkuyorlardı.”

“Artık insanların, kendilerine başkalarının göz kulak olmasını beklediği bir noktaya geldik. Oysa bunu başkalarına bırakmak yerine kendimize sahip çıkabilmeli ve risk konusunda sorumluluk alabilmeliyiz.”

 

Kaynak: https://www.theguardian.com/society/2016/mar/27/coping-with-risk-and-danger-should-be-part-of-curriculum-hse-chair