Home » Mühendislik Harikaları » Mühendislik Harikası : 7 Millau Viyadüğü (Dünyanın en yüksek köprüsü)

Mühendislik Harikası : 7 Millau Viyadüğü (Dünyanın en yüksek köprüsü)

Millau Viyadüğü; bugüne kadar yapılmış dünyanın en yüksek köprüsü 343 metre boyunca uzanan en yüksek kule niteliğindedir.

51_big

Köprü adeta bulutların üzerinde uçuyor, fakat yapılmaması gerektiği söylenen bir mega yapı. Planı gördüklerinde bunun bir çılgınlık olduğunu düşündüler. Gökyüzüne yakın bu yerde bu inanılmaz köprüyü yapmaya kalkışan ekibin köprüyü dengede tutması için toprak kaymalarına ve saatte 130 km hızlı esen rüzgarlarla baş etmesi gerekiyor. Millau Viyadüğü mühendisliğin sınırlarını sonuna kadar zorlayan bir yapı olacaktı.

Bir sürü Eyfel Kulesini ardı ardına düşünün sıralı bir şekilde ve aralarından uzanan bir otoyol hayal edin, işte Fransa‘nın en derin vadilerinden birinde bu yol hayal edildi. Duyduğunuz da inanmakta zorlanacağınız bir yapı.
En başından beri inşaatını üstlendiği firma onları yıldırmaya çalışan 3 ana zorlukla karşılaşıp mücadele ettiler. Bunlar;
– Dünyanın en uzun köprüsünü inşa etmek,
– Üzerine 36 Bin Ton karayolu yapmak,
– Her biri 700 ton ağırlığında olan 7 tane çelik direk dikmek.
Bu köprü o kadar yüksek ki Eyfel Kulesi‘nin en tepesinde de olsanız başınız hala yukarıda ve köprüye bakıyor olursunuz.
14 Aralık 2001 de 120 yıl boyunca işletilecek bu köprünün yapımı için başlandı. İnşasını üstlenen ekip rekor sayılabilecek bir günde bitirme sözü verdi. Çok riskli bir sözdü. İnşaatın bir gün gecikmesi şirkete 30.000 $ ‘a maal olabilirdi. Jeoloklar toprak kaymaları ve zemin ile ilgili yaptıkları tüm uyarılara rağmen inşaat iş planına göre yapılmaya başlandı. Bir süre sonra fırtına dolayısıyla bir toprak kayması meydana geldi. Köprü payandalarından birine 4.000 m³ kaya yuvarlandı fakat herhangi bir tehlike ve zarar yaşanmadı.

img0

İnşaat süresi boyunca dökülmesi gereken 200 bin ton beton için beton firmasının köprü yakınlarında mobil beton santrali kurması gerekiyordu. Kasım 2003 sonunda tüm köprü payandaları bitirildi. Dünyanın en yüksek payandası 243 metre yüksekliğinde bu köprüde yapılmış ve rekor kırmıştır. İnşaat süresi boyunca ufak sorunlara rağmen planlanan çizelgenin bir ay önündeler, fakat bu hiçbir şekilde rahatlamaları gerektiğini düşündürmez. Projenin diğer en zor aşaması yapılan 7 adet köprü payandasının üzerine 36 bin tonluk ve 2.5 km otoyolu kurmak ama bunu tan nehrinin 270 metre yukarısına yapmak. Bu durum bir hayli teklike uyandırmaktaydı. New Yorkta Brooklyn Köprüsü inşaatında 34 kişi yaşamını yitirmişti. Akıllara gelen bu tip iş kazaları sonucunda ekip güvenli topraklar üstünde tüm karayolu güvertesini kurma kararı aldı. Bu sağlam bir yapı olacağının işaretidir. Teoride ise yüzlerce küp betonu 270 metre yukarı kaldırmaktan çok daha güvenli olacaktır. Daha önce hiç böyle bir yüksekliğe karayolu güvertesi yerleştirilmemişti. 2.5 km’lik karayolu güvertesini kaydırma yoluyla gerçekleştimeyi planladılar. Bu metodu bilen bir çok mühendis bunun mümkün olabileceğine inanmıyordu. Tabiki de yanlış bir hesap doğurursa tüm yapı vadinin içine çökebilirdi. Küçük köprüler bu tekniği kullanarak inşaa edilmişlerdi. Millau dünyanın en yüksek köprüsü olma niteliğini taşıdığı için bu kadar yüksekte bu işlem ilk defa uygulanacaktı. Her iki köprü payandasının arası 342 m’dir. İşlem başladığında her 4 dakikada güverte vadi boyunca 600 milimetre ilerliyordu. 14 hafta boyunca milimetre milimetre her iki güverte birbirine yaklaştı. Mayıs 2004’te kritik son devreye girildi. Daha kısa olan güverte 717 metre daha itilmesi gerekiyordu. Kafalardaki soru şu acaba her iki güverte istenilen ve planlanan şekilde buluşabilecekmiydi. Her iki güverte bir süre sonra % 99.999 doğru bir şekilde birleştirildi.

Geriye son bir kaç aşama kaldı. Mühendisler çeliğin esnek olduğunu biliyordu. Güvertedeki esnek titremeleri herkes görebilirdi. Bu titremeleri esnekliği gidermek için tüm ekibin direklere ve tellere güvendikleri görülebiliyordu. Her bir direk 90 metre yüksekliğinde ve 700 ton ağırlığındadır. Mısırda direkleri kaldırmak için kullanılan ilk teknik burada da kullanıldı. 8 çelik direk sorunsuz şekilde yerlerine oturtuldu. Sırada dalgalanan güverteyi düzeltmek ve trafik yüküyle başa çıkabilmek için ekip tel halatları bağlamaya başladı. Kullanılan 154 tel destek çökmeleri ve dalgalanmaları bir şekilde engellemelidir. En güçlü bayandalar 91 çelik halattan yapıldı ve 25 bin tonluk fren gücüne sahiptir. 10 bin ton asfalt yükü daha bindirildi.

Halka açılmadan önce son bir test’e tabi tutuldu. 3 yılın sonunda inşaatı üstlenen ekip yaptığı hesapların doğru olup olmayacağını bu testle öğrenmiş olacaklardı. Bu test için 28 kamyon yani 900 ton’dan fazla yük en kritik noktaya yerleştirildi tam en ortaya moment’in en yoğun olacağı bölgeye ve sonuç sadece 26 cm kadardı.
Dünyanın en yüksek taşıyıcı kolonları bu projede yer almıştır.

Ve 18 Aralık 2004 ‘de resmi olarak açılışı yapılmıştır. Toplamda 3 yıl süren inşaat dünyanın en uzun köprüsü ünvanını almıştır.

3037303b

Genel olarak Millau Viyadüğü;
Sahibi: Eiffage Group
Tasarım: Michail Virlogeux(Mimar) Norman Foster(İnşaat Mühendisi)
Özellik: Betonarme payandalı çelik kablo destekli asma köprü
7 adet betonarme payanda
Uzunluk: 2.5 km
Genişlik: 32 metre
Yükseklik: 343 metre
Max Açıklık: 342 metre
Alt Açıklık: 270 metre
Proje başlangıç: 14 Aralık 2001
Proje bitiş: 16 Aralık 2004
Açılış: 18 Aralık 2004
Proje maliyeti: 394 Milyon €
Eiffage Group 75 Yılda maliyetin karşılanacağını düşünmektedir.. 2044 yılında Fransa Hükümeti işletmeye başlayabilir.