Home » Tarih » Anadolu Medeniyetleri » Anadoluda İlk Yerleşimler » Anadolu’da ilk Yerleşimler : Samsun – İkiztepe MÖ 3.000

Anadolu’da ilk Yerleşimler : Samsun – İkiztepe MÖ 3.000

İkiztepe Höyüğü, Samsun ilinin Bafra ilçesinin 7 kilometre kuzeybatında yer almaktadır. Höyük yaklaşık olarak 400 x 200 metre çapında bir alan kaplamaktadır.

İkiztepe Höyüğü kazıları ilk olarak 1974 yılında Prof. Dr. U. Bahadır Alkım tarafından başlatılmıştır. Tepe I ve Tepe II ‘den oluşan İkiztepe’de yapılan araştırmaların sonucunda Tepe I’de İlk Tunç Çağı, Tepe II’de ise Tunç Çağı ve Kalkolotik Çağ kültürleri keşfedilmiştir.

Milattan Önce 3. bin yılı kapsayan Tunç Çağı boyunca İkiztepe yerleşim yerinde insanların işlenmemiş yatay ağaç gövdelerinden çivi kullanılmadan inşaa edilmiş evlerde yaşamış oldukları yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır. Aynı dönemde Anadolu’nun diğer bölgelerindeki yerleşimlerde genel olarak taş temelli, kerpiçten binalar inşaa edilmekteydi. Bölgenin coğrafi ve bitki yapısı binaların değişik kaynaklardan yapılmasını sağlamıştır. Binaların inşaası önce toprağın belli aralıklarla ağaç dikeçlerin çakılması ile başlanır. Dikeçlerin arası, dallarla örüldükten sonra çamur ile sıvanmaktadır. Binaların tabanları bastırılmış topraktan olup yine çamur ile sıvanmıştır.

İkiztepe bulunan figürinlerin çoğunluğu ayakta durmaktadır. Genellikle çıplak olarak betimlenmiş kadınlar kuş kanadını andıran yukarı kalkmış kollarıyla adeta dua eder gibidirler. Figürlerin ortak yanları basık yuvarlak yüzlü, küçük gözlü, top burunlu, küçük yuvarlak ağızlı, kulaklarında çift küpe delikleridir. İkiztepe Höyüğünden çıkarılan eserler Samsun Müzesi’nde sergilenmektedir.